Witamina D - znaczenie w treningu EMS.
- Easy Fit
- 1 kwi 2022
- 2 minut(y) czytania
Witamina D jest jednym z niezbędnych mikroelementów dla funkcjonowania organizmu ludzkiego. Jest substancją odżywczą rozpuszczalną w tłuszczach. Witamina ta jest odpowiedzialna za regulację gospodarki wapniowo-fosforanowej oraz metabolizm tkanki kostnej. Przyczynia się do lepszego wchłaniania wapnia, fosforu oraz utrzymuje stałe stężenie tego jonu w osoczu. Jednakże okazuje się, że witamina D pełni również funkcję pozakostną, dzięki obecności receptora VDR (Vitamin D Receptor). Zlokalizowany jest on poza układem kostnym i przyczynia się między innymi do regulacji ponad 200 genów, rozwoju komórek układu immunologicznego, produkcji insuliny, reniny i katelicydyny.
Rozróżniamy dwie główne formy witaminy D:
- witamina D3 (cholekalcyferol) – będziemy jej poszukiwać w produktach pochodzenia zwierzęcego np. rybach i jajkach – więcej źródeł pokarmowych ciut niżej,
- witamina D2 (ergokalcyferol) – ta forma witaminy D występuje, jak łatwo się domyślić, w roślinach, ale przede wszystkim w grzybach.
Układając poprawną dietę, należy wiedzieć, że zależy nam najbardziej na formie D3, gdyż wykazuje ona wyższą aktywność biologiczną – znacznie lepiej podnosi poziom witaminy D we krwi.
Najlepsze źródła pokarmowe dostarczające nam witaminę D to np.:
ryby (łosoś, śledź, sardynki, dorsz, tuńczyk w puszce), żółtka. Żywność przemysłowo wzbogacona o witaminę D np.: mleko krowie, mleko sojowe, sok pomarańczowy, płatki śniadaniowe, płatki owsiane.
Znaczenie witaminy D w prawidłowym funkcjonowaniu tkanki mięśniowej.
U osób aktywnych fizycznie, trenujących siłowo czy wykonujących treningi EMS udokumentowano wpływ na układ mięśniowo-szkieletowy. Do najważniejszych działań możemy zaliczyć:
działanie ochronne na układ mięśniowo-szkieletowy
ochrona przed urazami sportowymi
odpowiednia regeneracja np. po treningu EMS
remodeling mięśni po wysiłku
wpływ na zdolność wysiłkową
Zaobserwowano również związek pomiędzy występowaniem urazów i złamań przy odpowiednio niskim stężeniu witaminy D.
Niedobór witaminy D w organizmie.
Prawidłowy poziom witaminy D powinien być uzyskany drogą fizjologiczną, poprzez biosyntezę skórną oraz z pożywieniem. Niestety położenie geograficzne, nieodpowiedni sposób odżywiania, zły styl życia czy problemy wynikające z zaburzeń wchłaniania wapnia czy inne nieprawidłowości jak np. otyłość sprawiają, że niedobory są bardzo powszechne wśród społeczeństwa. Liczne badania pokazują, że niedobór witaminy D występuje u ok.90% populacji w różnych grupach wiekowych. Są to osoby aktywne fizycznie, również zawodowi sportowcy, osoby wykorzystujące trening EMS ale i osoby, które nie są w stanie wygenerować w ciągu dnia odpowiedniej ilości czasu na ćwiczenia, dzieci oraz osoby starsze.
Niedobór witaminy D - jakie są tego skutki? Do najpoważniejszych, związanych ze zbyt niskim lub całkowitym brakiem tego związku w organizmie, zaliczane są:
osłabienie funkcji mięśni
zmniejszenie wytrzymałości oraz wydolności
zwiększenie ryzyka kontuzji
występowanie chorób układu krążenia, metabolicznych, infekcyjnych, autoimmunologicznych, nowotworów
zaburzenia poznawcze
depresja
krzywica u dzieci
osteomalacja u dorosłych
Suplementacja witaminy D.
Zawsze należy przyjmować witaminę D wraz z posiłkiem zawierającym odpowiednią ilość kwasów tłuszczowych. Przypomnę, witamina D rozpuszcza się w tłuszczach. Niech ten posiłek zawiera minimum 30 g kwasów tłuszczowych.
Rekomendowane jest przyjmowanie witaminy D przez cały rok przez osoby, które nie mają możliwości uzyskania jej przez syntezę skórną. Jest to najskuteczniejszy sposób zapobiegania oraz leczenie jej niedoborów. Suplementacja cholekacyferolem skutecznie poprawia zaopatrzenie organizmu w witaminę D. W Polsce otrzymywana jest z prekursora cholesterolu ( 7-dehydrocholesterolu). Do suplementacji należy jednak podejść indywidualnie, biorąc pod uwagę swoją masę ciała, jej wyjściowe stężenie w organizmie oraz obecny tryb życia.

Comentarios